dalje
prethodno
stavke

News

Priroda u Europi pod pritiskom – izazovi i rješenja

Promijenite jezik
News Objavljeno 2021-12-10 Zadnja izmjena 2023-02-09
2 min read
Photo: © Josef Timar, REDISCOVER Nature /EEA
Djelovanje Europske agencije za okoliš (EEA) i druge procjene pokazali su da su europski ekosustavi ozbiljno ugroženi. Stoljeća iskorištavanja ostavila su trag na prirodni svijet u Europi, a većina zaštićenih staništa i vrsta nije u dobrom stanju očuvanosti. Publikacija EEA Signali 2021. sadržava pregled problema s kojima se suočava priroda u Europi i upućuje na strategije kako bi se situacija poboljšala.

Vrijednost prirode veća je od izravnih usluga koje nam ona pruža. Priroda ima i kulturnu vrijednost, ona čini pozadinu postojanja ljudskih bića i osigurava uvjete koji su nužni za fizičko i mentalno zdravlje, kao i za emocionalnu i duhovnu dobrobit.

Hans Bruyninckx, izvršni direktor agencije EEA

U publikaciji „EEA Signali 2021. – priroda u Europi” pruža se prikaz stanja prirode u Europi – njenih staništa i vrsta – i uvid u svijet očuvanja, prikupljanja podataka i strategija za obnovu bioraznolikosti i ekosustava. „EEA Signali” zbirka je kratkih članaka na temelju prethodno objavljenih EEA podataka, informacija i intervjua sa stručnjacima.

Ovogodišnje izdanje „EEA Signala” usmjereno je na vrijednost prirode i važnost ekosustava za dobrobit ljudi. U članku o stanju prirode iznose se izazovi s kojima se trenutno suočava priroda u Europi, a drugi članci bave se glavnim uzrocima zabrinjavajuće situacije i najboljim načinima na koje se prirodi može omogućiti da se oporavi i počne bujati.

James Vause, glavni ekonomist u Svjetskom centru za praćenje očuvanja u okviru Programa Ujedinjenih Naroda za zaštitu okoliša (UNEP-WCMC) i suradnik u izradi pregleda ekonomije bioraznolikosti Dasgupta, dao je  intervju o načinima na koje računovodstvo ekosustava može pomoći u usporavanju nestanka bioraznolikosti.

Dr. Beate Jessel, predsjednica Saveznog ureda za zaštitu prirode u Njemačkoj (German Federal Agency for Nature Conservation), donosi uvid u poveznice između bioraznolikosti i klimatskih promjena i govori o tome što se može učiniti kako bi se ojačala otpornost prirode u kontekstu klimatskih promjena.

Petr Voříšek iz Češkog društva za ornitologiju i član koordinacijske skupine za Europski atlas ptica gnjezdarica 2, objašnjava kako se sastavljaju podatci o populacijama ptica i s kojim se točno izazovima populacije ptica u Europi danas suočavaju.

Strategija EU za bioraznolikost do 2030. dugotrajni je plan Europe za zaštitu prirode i suzbijanje narušavanja ekosustava. Zajedno s drugim inicijativama, ova Strategija čini središnji dio Europskog zelenog plana, kojim se utvrđuje dugotrajna ambicija EU da do 2050. Europu učini prvim klimatski neutralnim kontinentom s održivim gospodarstvom.

„EEA Signali” godišnja je i lako čitljiva publikacija o ključnim pitanjima u pogledu okoliša i klime. Nedavno objavljena izvješća EEA Signali odnosila su se na pitanja onečišćenja (2020.), tla (2019.), vode (2018.) i energije (2017.).

U najnovijem izvješću Europske agencije za okoliš pod nazivom „Stanje prirode u EU” navode se 
zabrinjavajući rezultati za razdoblje izvješćivanja 2013. – 2018. Brojne vrste i staništa u Europi suočavaju se s neizvjesnom budućnošću ako se ne poduzmu hitne mjere kako bi se situacija poboljšala.
Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Tags

Filed under:
Filed under: signals, biodiversity, nature
Radnje vezane za dokument