dalje
prethodno
stavke

News

Priroda u Europi pod pritiskom – izazovi i rješenja

Promijenite jezik
News Objavljeno 2021-12-10 Zadnja izmjena 2022-01-12
2 min read
Photo: © Josef Timar, REDISCOVER Nature /EEA
Djelovanje Europske agencije za okoliš (EEA) i druge procjene pokazali su da su europski ekosustavi ozbiljno ugroženi. Stoljeća iskorištavanja ostavila su trag na prirodni svijet u Europi, a većina zaštićenih staništa i vrsta nije u dobrom stanju očuvanosti. Publikacija EEA Signali 2021. sadržava pregled problema s kojima se suočava priroda u Europi i upućuje na strategije kako bi se situacija poboljšala.

Vrijednost prirode veća je od izravnih usluga koje nam ona pruža. Priroda ima i kulturnu vrijednost, ona čini pozadinu postojanja ljudskih bića i osigurava uvjete koji su nužni za fizičko i mentalno zdravlje, kao i za emocionalnu i duhovnu dobrobit.

Hans Bruyninckx, izvršni direktor agencije EEA

U publikaciji „EEA Signali 2021. – priroda u Europi” pruža se prikaz stanja prirode u Europi – njenih staništa i vrsta – i uvid u svijet očuvanja, prikupljanja podataka i strategija za obnovu bioraznolikosti i ekosustava. „EEA Signali” zbirka je kratkih članaka na temelju prethodno objavljenih EEA podataka, informacija i intervjua sa stručnjacima.

Ovogodišnje izdanje „EEA Signala” usmjereno je na vrijednost prirode i važnost ekosustava za dobrobit ljudi. U članku o stanju prirode iznose se izazovi s kojima se trenutno suočava priroda u Europi, a drugi članci bave se glavnim uzrocima zabrinjavajuće situacije i najboljim načinima na koje se prirodi može omogućiti da se oporavi i počne bujati.

James Vause, glavni ekonomist u Svjetskom centru za praćenje očuvanja u okviru Programa Ujedinjenih Naroda za zaštitu okoliša (UNEP-WCMC) i suradnik u izradi pregleda ekonomije bioraznolikosti Dasgupta, dao je  intervju o načinima na koje računovodstvo ekosustava može pomoći u usporavanju nestanka bioraznolikosti.

Dr. Beate Jessel, predsjednica Saveznog ureda za zaštitu prirode u Njemačkoj (German Federal Agency for Nature Conservation), donosi uvid u poveznice između bioraznolikosti i klimatskih promjena i govori o tome što se može učiniti kako bi se ojačala otpornost prirode u kontekstu klimatskih promjena.

Petr Voříšek iz Češkog društva za ornitologiju i član koordinacijske skupine za Europski atlas ptica gnjezdarica 2, objašnjava kako se sastavljaju podatci o populacijama ptica i s kojim se točno izazovima populacije ptica u Europi danas suočavaju.

Strategija EU za bioraznolikost do 2030. dugotrajni je plan Europe za zaštitu prirode i suzbijanje narušavanja ekosustava. Zajedno s drugim inicijativama, ova Strategija čini središnji dio Europskog zelenog plana, kojim se utvrđuje dugotrajna ambicija EU da do 2050. Europu učini prvim klimatski neutralnim kontinentom s održivim gospodarstvom.

„EEA Signali” godišnja je i lako čitljiva publikacija o ključnim pitanjima u pogledu okoliša i klime. Nedavno objavljena izvješća EEA Signali odnosila su se na pitanja onečišćenja (2020.), tla (2019.), vode (2018.) i energije (2017.).

The EEA's latest 'State of nature in the EU' report shows alarming results from the 2013-2018 reporting period. Many species and habitats in Europe face an uncertain future unless urgent action is taken to reverse the situation.
Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Topics

Tags

Filed under:
Filed under: signals, biodiversity, nature
Radnje vezane za dokument