dalje
prethodno
stavke

News

Smanjenjem onečišćenja znatno bi se smanjila stopa srčanih i moždanih udara u Europi

Promijenite jezik
News Objavljeno 2024-02-15 Zadnja izmjena 2024-02-15
1 min read
Photo: © Sabatti Daniela, Well with Nature /EEA
Znanstveno je dokazano da rizici povezani s okolišem uzrokuju velik dio kardiovaskularnih bolesti koje su najčešći uzrok smrti u Europi. Danas objavljena analiza Europske agencije za okoliš pruža pregled povezanosti okoliša i kardiovaskularnih bolesti te naglašava da su rješavanje problema onečišćenja, ekstremnih temperatura i drugih rizika povezanih s okolišem isplative mjere za smanjenje tereta bolesti, uključujući srčane i moždane udare.

U procjeni Europske agencije za okoliš ‘Borba protiv kardiovaskularnih bolesti — uloga europskog okoliša’ daje se pregled dokaza o ekološkim odrednicama kardiovaskularnih bolesti u Europi i odgovarajućim odgovorima politike EU-a. Analiza pokazuje da se smanjenjem izloženosti onečišćenju te ublažavanjem klimatskih promjena i prilagodbom na klimatske promjene, kao i borbom protiv energetskog siromaštva, može znatno smanjiti teret kardiovaskularnih bolesti i njima prouzročenih smrtnih slučajeva u Europi.

Nedavna istraživanja ukazuju na to da je najmanje 18 % svih smrtnih slučajeva zbog kardiovaskularnih bolesti u Europi posljedica ključnih čimbenika povezanih s okolišem, uključujući izloženost onečišćenju zraka, ekstremnim temperaturama, pasivnom pušenju i olovu. Međutim, u analizi Europske agencije za okoliš navodi se da je ta brojka vjerojatno veća jer se u njoj ne uzimaju u obzir izloženost na radnom mjestu, onečišćenje bukom ili otrovne kemikalije osim olova. Osim toga, neki čimbenici, kao što su noćno svjetlosno onečišćenje ili kombinirani učinak izloženosti različitim kemikalijama, i dalje su nepoznanice.

U analizi Europske agencije za okoliš ističe se da se rizici povezani s okolišem mogu spriječiti, ali građani kao pojedinci imaju ograničene mogućnosti da se od njih zaštite. To znači da su zakoni i propisi, uključujući one koje je donio EU, i njihova učinkovita provedba potrebni kako bi se smanjio ekološki teret bolesti za sve građane. Unatoč nekim neizvjesnostima i nedostatcima u podatcima, postoje znanstveni dokazi koji čvrsto govore u prilog tome da je smanjenje izloženosti čimbenicima povezanima s okolišem isplativa strategija za smanjenje kardiovaskularnih bolesti, zaključuje se u analizi Europske agencije za okoliš.

Procjena okoliša i kardiovaskularnih bolesti koju provodi Europska agencija za okoliš dio je rada Agencije kojim se podupire i prati provedba akcijskog plana EU-a za postizanje nulte stope onečišćenja  kao jedne od ključnih inicijativa u okviru europskog zelenog plana.

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Topics

Tags

Filed under:
Filed under: burden of disease
Radnje vezane za dokument