dalje
prethodno
stavke

News

Hitno je potrebno razmotriti najbolje načine iskorištavanja biomase u Europi

Promijenite jezik
News Objavljeno 2024-01-30 Zadnja izmjena 2024-02-01
2 min read
Photo: © Dan Otis on Unsplash
Sve je veća i konkurentnija potražnja za iskorištavanje biomase u EU-u i njezina korištenja za bioproizvode u sektorima kao što su građevinarstvo, energetika, promet, proizvodnja namještaja i tekstilna industrija, ali i za čuvanje biomase radi zaštite prirode i sekvestracije ugljika. U danas objavljenom izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) ističe se da je hitno potrebno dati prednost upotrebi biomase zbog njezinih različitih uloga predviđenih u europskom zelenom planu i zbog mogućeg manjka opskrbe biomasom u budućnosti.

U izvješću EEA-a ‘ The European biomass puzzle – Challenges, opportunities and trade-offs around biomass production and use in the EU ’ (Europska zagonetka o biomasi: izazovi, prilike i kompromisi u pogledu proizvodnje i upotrebe biomase u EU-u)razmatraju se načini na koje nam biomasa može pomoći u ostvarenju klimatskih ciljeva i ciljeva povezanih s okolišem te kako bi klimatske promjene mogle utjecati na proizvodnju biomase u EU-u u sektorima poljoprivrede i šumarstva. U izvješću se raspravlja i o ključnim sinergijama i kompromisima u upotrebi biomase za različite ciljeve politike.

Ključni izazov istaknut u izvješću EEA-a jest činjenica da ciljevi politike EU-a imaju suprotstavljene zahtjeve kad se radi o europskoj biomasi koja dolazi iz poljoprivrede i šumarstva, dok je njezina opskrba i dalje ograničena zemljišnim površinama, rastom vegetacije, klimatskim promjenama i globalnom trgovinom.

U izvješću EEA-a naglašava se da je hitno potrebno donijeti odluke o upravljanju biomasom u Europi kako bi se ostvarili klimatski ciljevi i ciljevi povezani s okolišem do 2030. i 2050. Potrebno je donijeti odluke kako bi se preokrenuli negativni trendovi za zdravlje ekosustava i povećali ponori ugljika za ostvarenje klimatskih ciljeva. Da bi se do 2030. i 2050. postigli rezultati, već su sada potrebne intervencije politike u području upravljanja zemljištem, posebno one koje utječu na šume i poljoprivredu.

Među hitne odgovore politike navedene u izvješću EEA-a ubrajaju se utvrđivanje načina na koji se zaštita prirode i sekvestracija ugljika mogu kombinirati s proizvodnjom biomase, čime se osigurava da veća upotreba biomase ne dovede do neodrživih praksi u EU-u i izvan njega, kao i poboljšanje kružne i kaskadne upotrebe biomase. Potrebno je pažljivo procijeniti kojim sirovinama i proizvodima iz biomase treba dati prioritet i u koje svrhe u odnosu na gospodarske i društvene troškove te s obzirom na učinke na okoliš i klimu.

Dodatna literatura: Izvješće Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije 'Biomass production, supply, uses and flows in the European Union' (Proizvodnja, opskrba, upotreba i tokovi biomase u Europskoj uniji).

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Tags

Filed under:
Filed under: biomass
Radnje vezane za dokument