volgende
vorige
items

Nieuws

Europese luchtkwaliteitsindex: actuele luchtkwaliteitsinformatie direct binnen handbereik

Taal wijzigen:
Nieuws Gepubliceerd 16-11-2017 Laatst gewijzigd 20-09-2023
2 min read
Photo: © Kapitalist63 /Flickr
Het Europees Milieuagentschap (EEA) en de Europese Commissie hebben vandaag een nieuwe Europese luchtkwaliteitsindex gepresenteerd waarmee gebruikers de actuele luchtkwaliteit in steden en regio's in heel Europa kunnen controleren. Naast de index worden ook nieuwe landeninformatiebladen gepresenteerd met actuele luchtkwaliteitsinformatie voor de landen die lid zijn van het EEA.

De Europese luchtkwaliteitsindex, de nieuwe onlinedienst van het EEA en de Europese Commissie, biedt informatie over de actuele luchtkwaliteitssituatie, gebaseerd op metingen van meer dan 2 000 luchtmeetstations in heel Europa.

De index bestaat uit een interactieve kaart die de plaatselijke luchtkwaliteit bij de meetstations aangeeft. De informatie wordt gebaseerd op vijf belangrijke verontreinigende stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens en voor het milieu: fijnstof (PM2,5 en PM10), troposferische ozon (O3), stikstofdioxide (NO2) en zwaveldioxide (SO2).

De gebruikers kunnen inzoomen op of zoeken naar elke willekeurige stad of regio in Europa om de algemene luchtkwaliteit en metingen per belangrijke verontreinigende stof te controleren. De index geeft een algemene score voor elk meetstation weer in de vorm van een gekleurde stip op de kaart, waarbij de kleur overeenstemt met de slechtste score voor de vijf verontreinigende stoffen.

European Air Quality Index

“Dankzij de nieuwe Europese luchtkwaliteitsindex kunnen burgers op een gemakkelijke manier informatie verkrijgen over de plaatselijke luchtkwaliteit, die een directe impact op hun gezondheid kan hebben. Deze informatie, die voor iedereen toegankelijk is, vormt een belangrijke basis voor dialoog en beslissingen die nodig zijn om de gezondheid van mensen, vooral in de steden, te beschermen,” aldus Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur van het EEA, tijdens de presentatie van de index vandaag op het Clean Air Forum in Parijs, georganiseerd door de Europese Commissie.

Karmenu Vella, de EU-commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, is eveneens blij met de index: “Luchtverontreiniging is een onzichtbare killer. De luchtkwaliteitsindex is dan ook noodzakelijk om Europese burgers te informeren over de toestand van de lucht die zij inademen. Wij werken met steden, regio's, landen en industrie samen om de bronnen van deze verontreiniging aan te pakken. Het gaat om een cocktail aan verontreinigende stoffen, afkomstig van fabrieken, woningen en velden en niet alleen van verkeer. We moeten samen werken aan een betere luchtkwaliteit.”

Het EEA heeft ook geactualiseerde landeninformatiebladen gepubliceerd die een samenvatting geven van de luchtverontreiniging en de effecten ervan op jaarbasis in de landen die lid zijn van het EEA. De informatiebladen bevatten meer gedetailleerde informatie over de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen en de luchtkwaliteit per land en vormen een aanvulling op het jaarverslag 2017 van het EEA over de luchtkwaliteit: Air Quality in Europe – 2017’, gepubliceerd in oktober.

Uit het nieuwste jaarlijkse rapport van het EEA over de luchtkwaliteit blijkt dat de meeste mensen in de Europese steden nog steeds worden blootgesteld aan luchtverontreinigingsniveaus die de Wereldgezondheidsorganisatie schadelijk acht. De schadelijkste verontreinigende stof, fijnstof (PM2,5), was in 2014 de oorzaak van de vroegtijdige dood van naar schatting 400 000 Europeanen. Volgens het rapport heeft slechte luchtkwaliteit ook grote economische effecten, omdat zij tot hogere medische kosten leidt, de productiviteit van werknemers verlaagt en bodem, gewassen, bossen, meren en rivieren beschadigt. Wegverkeer, landbouw, energiecentrales, industrie en huishoudens veroorzaken de meeste luchtverontreiniging in Europa.

Achtergrond

De Europese luchtkwaliteitsindex geeft de kortetermijnsituatie van de luchtkwaliteit aan bij elk van de meer dan 2 000 meetstations in Europa. In de wetgeving van de Europese Unie zijn luchtkwaliteitsnormen vastgesteld voor zowel de korte termijn (op uur-/dagbasis) als voor lange termijn (op jaarbasis). De index geeft niet de situatie aan van de luchtkwaliteit op jaarbasis, welke beduidend kan verschillenheel anders zijn.


Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Documentacties