seuraava
edellinen
kohdat

Uutiset

Indeks kvalitete zraka u Europi: informacije o trenutačnoj kvaliteti zraka na dohvat ruke

Vaihda kieli
Uutiset Julkaistu 16.11.2017 Viimeksi muokattu 20.09.2023
3 min read
Photo: © Kapitalist63 /Flickr
Europska agencija za okoliš (EEA) i Europska komisija danas su objavile novi indeks kvalitete zraka u Europi koji omogućava korisnicima provjeru trenutne kvalitete zraka u gradovima i regijama diljem Europe. Indeks je popraćen novim informativnim listovima po državama koji pružaju ažurirane informacije o kvaliteti zraka u državama članicama EEA-e.

Nova internetska usluga EEA-e i Europske komisije, indeks kvalitete zraka u Europi, pruža informacije o trenutnoj situaciji u pogledu kvalitete zraka na temelju mjerenja iz više od 2 000 postaja za praćenje kvalitete zraka diljem Europe.

Indeks se sastoji od interaktivne karte koja prikazuje lokalnu kvalitetu zraka na razini postaje baziranu na temelju mjerenja pet ključnih onečišćujućih tvari koje štete zdravlju ljudi i okolišu: lebdeće čestice (PM2.5 i PM10), prizemni ozon (O3), dušikov dioksid (NO2) i sumporov dioksid (SO2).

Korisnici mogu uvećati kartu ili pretražiti bilo koji grad ili regiju u Europi kako bi provjerili ukupnu kvalitetu zraka i mjerenja po ključnoj onečišćujućoj tvari. Indeks prikazuje ukupnu ocjenu svake postaje za praćenje na karti označene obojenom točkom, koja odgovara najlošijoj ocjeni za bilo koju od pet onečišćujućih tvari.

„Novi indeks kvalitete zraka u Europi omogućuje građanima jednostavan pristup informacijama o lokalnoj kvaliteti zraka koja može imati izravan utjecaj na njihovo zdravlje. Te informacije koje su dostupne svima važna su osnova za dijalog i donošenje odluka potrebnih za očuvanje zdravlja ljudi, posebno u gradovima”, rekao je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-e, tijekom današnjeg predstavljanja indeksa na Europskom forumu za čisti zrak koji je u Parizu organizirala Europska komisija.

Karmenu Vella, povjerenik EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, također je pozdravio indeks istaknuvši: „Zagađenje zraka nevidljivi je ubojica; stoga je indeks kvalitete zraka potreban kako bi se građani EU-a mogli informirati o stanju zraka koji udišu u vlastitom susjedstvu. Surađujemo s gradovima, regijama, državama i industrijom kako bismo riješili problem izvora onečišćenja, a uglavnom se radi o mješavini onečišćujućih tvari koja dolazi iz tvornica, domova i polja, a ne samo iz prometa. Svi moramo surađivati kako bismo poboljšali kvalitetu zraka.”

EEA je objavila i ažurirane informativne listove po državama koji sadržavaju godišnji sažetak o onečišćenju zraka i njegovu utjecaju na države članice EEA-e. Informativni listovi nadopunjuju godišnje izvješće EEA-e Kvaliteta zraka u Europi – izvješće iz 2017. objavljeno u listopadu te pružaju detaljnije informacije o emisiji onečišćujućih tvari i kvaliteti zraka na razini određene države.

Aktualno godišnje izvješće o kvaliteti zraka pokazuje da je većina stanovnika europskih gradova još uvijek izložena razinama onečišćenja zraka koje Svjetska zdravstvena organizacije smatra štetnim. Najštetnija onečišćujuća tvar, sitne lebdeće čestice (PM2,5), prouzročila je 2014. prijevremenu smrt otprilike 400 000 Europljana. Prema izvješću, onečišćenje zraka ima i važan učinak na gospodarstvo jer povećava troškove liječenja, smanjuje produktivnost radnika i šteti tlu, usjevima, šumama, jezerima i rijekama. Cestovni promet, poljoprivreda, elektrane, industrija i kućanstva najviše doprinose emisijama onečišćujućih tvari u Europi.

Kontekst

Indeks kvalitete zraka u Europi navodi kratkoročnu situaciju u pogledu kvalitete zraka na svakoj od više od 2000 postaja za praćenje diljem Europe. U okviru zakonodavstva Europske unije donose se norme u pogledu kvalitete zraka na kratkoročnoj (po satu/dnevnoj) i na dugoročnoj (godišnjoj) razini. Dakle, indeks ne odražava dugoročnu (godišnju) situaciju u pogledu kvalitete zraka te ona može biti vrlo različita od kratkoročne.


Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Tagit

kuuluu seuraaviin kategorioihin:
kuuluu seuraaviin kategorioihin: health and well-being, air quality, air pollution
tallenna toimenpiteet