dalje
prethodno
stavke

News

Gradovi mogu ponuditi nove mogućnosti prozumentima obnovljive energije

Promijenite jezik
News Objavljeno 2023-05-30 Zadnja izmjena 2023-08-03
2 min read
Prema danas objavljenom kratkom izvješću Europske agencije za okoliš (EEA), urbani centri Europe građanima nude mogućnosti da proizvode obnovljivu energiju kao prozumenti. Gradovi mogu imati ključnu ulogu u prelasku Europe na niskougljičnu budućnost. Olakšavanje urbanog prozumerizma može pomoći u ubrzavanju tog procesa.

Oko tri četvrtine ukupnog stanovništva EU živi u gradovima i prigradskim područjima, a predviđa se da će se taj udio povećati. Gradovi su također odgovorni za velik udio emisija ugljika. Zbog dinamičnosti i gustoće gradova oni imaju velik potencijal da postanu ogledni primjerci niskougljičnog načina života. Urbani prozumenti mogu dati ključan doprinos dekarbonizaciji svojih zajednica.

Kratko izvješće EEA „Energetski prozumenti i gradovi” nastavlja se na nedavne napore koje je agencija EEA uložila u prozumerizam, s naglaskom na izazovima i mogućnostima koje urbane sredine predstavljaju i načinima na koje lokalna tijela mogu promicati prozumerizam u svojim gradovima.

 

Gradovi imaju svoju ulogu

Gradovi mogu poduprijeti prozumente pružanjem prostora u javnom vlasništvu ili poticanjem drugih vlasnika privatnih zgrada ili zemljišta da ponude prostore koji se mogu upotrijebiti za proizvodnju energije predvođenu građanima. To može uključivati krovove škola, bolnica i stanova ili neiskorištena zemljišta, na kojima se mogu ugraditi solarne ploče ili druge tehnologije za proizvodnju obnovljive energije.

Lokalna tijela mogu ponuditi i ciljane financijske inicijative za poduzeća kojima bi se promicalo sudjelovanje građana i poticalo uključivanje javnosti u energetsko planiranje. Gradovi mogu djelovati i kao informacijski centri te doprinijeti izgradnji odgovarajućih vještina koje bi pomogle osobama zainteresiranima za ugradnju sustava za obnovljivu energiju.

Svaki je grad jedinstven, ali imaju i neka zajednička obilježja kojima se uspostavlja okruženje za prozumerizam, koje se razlikuje od ruralnijih područja, primjerice:

  • Uspostavljanje prozumerizma u gradovima izazovnije je nego u ruralnim područjima zbog ograničenog prostora dostupnog za proizvodnju energije i složenijeg vlasništva nad površinama (kao što su krovovi u stambenim zgradama).
  • Gradovi su gušće naseljeni od ruralnih područja, zbog čega se među obnovljivim tehnologijama najčešće bira tehnologija solarnih krovova. Zbog velike gustoće naseljenosti toplinske mreže također postaju profitabilnije, što nudi potencijal za razvoj inicijativa prozumenata povezanih s toplinskim mrežama u gradovima.
  • Više ljudi živi u višestambenim zgradama, što pruža mogućnosti za zajedničko djelovanje, ali otežava koordinaciju ulaganja.
  • Kratke putne udaljenosti čine gradove idealnima za upotrebu privatnih i javnih električnih vozila. Vjerojatnije je da će koncepti gradskih prozumenata biti povezani s mobilnošću.
  • Gradovi mogu ponuditi mogućnosti za razvoj integriranih energetskih okruga, primjerice, ako se neka područja u gradu ponovno razviju ili se dodaju nova područja.
  • Proizvodnja električne energije izvan grada (proizvodnja izvan postrojenja) prozumentima omogućuje da time nadoknade nedostatak prostora.

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Radnje vezane za dokument