volgende
vorige
items

Nieuws

Što vama znači priroda? Otvoren je fotografski natječaj NATURE@work (PRIRODA na djelu)

Taal wijzigen:
Nieuws Gepubliceerd 15-03-2017 Laatst gewijzigd 10-12-2019
Činjenica da nas priroda neprestano štiti i održava na životu često je nedovoljno cijenjena. No ipak, njezina je uloga od presudne uloge za čovjeka, jer nam osigurava svjež zrak, čistu pitku vodu, odjeću, hranu i sirovine koje rabimo kako bismo izgradili svoj prostor za život. Ostale blagodati koje nam priroda pruža nisu toliko poznate, kao što je na primjer uloga koju ona ima u ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Stoga, u namjeri da istakne tu važnu ulogu koju priroda ima u našim životima, Europska agencija za zaštitu okoliša (EEA) poziva vas da sudjelujete u fotografskom natječaju „NATURE@work” i snimite fotografije kojima ćete prikazati na koje sve načine priroda obogaćuje vaš život.

Ovim godišnjim natjecanjem u fotografiji,  EEA želi s Europljanima uspostaviti dijalog o ekološkim pitanjima, a natjecanje za 2017. usredotočeno je na prirodu na djelu. Jeste li znali da zelene površine u našim gradovima i oko njih štite naše domove od poplava upijajući suvišne poplavne vode ili da stabla i gradski parkovi pomažu sniziti temperature u gradskim područjima tijekom razdoblja najvećih vrućina? Uz njoj svojstvenu ljepotu i bogatu raznolikost, priroda je također izvor nadahnuća u umjetnosti ali i dizajniranju strojeva, domova te osmišljavanju brojnih inovativnih rješenja.

Od 1970-ih  Europska unija predano radi na zaštiti prirode i bioraznolikosti . Ove godine obilježava se 25. godišnjica donošenja jednoga od glavnih zakona o zaštiti prirode u EU-u, tzv. Direktive o staništima. Tim zakonom EU je izgradio najveću koordiniranu mrežu zaštićenih područja u vidu ekološke mreže Natura 2000., kojom je obuhvaćeno 18 % kopnene površine EU-a i više od 6 % morskih površina. Ova inicijativa financira se iz programa  LIFE, financijskim instrumentom EU-a za zaštitu okoliša i prirode te za projekte u području zaštite klime. EU također aktivno iznalazi rješenja koja su utemeljena na uvažavanju prirode kako bi potaknuo gospodarski rast, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšao našu dobrobit.

Fotografski natječaj NATURE@work” otvoren je za sve europske građane starije od 18 godina, koje se poziva da predaju fotografije na bilo koju od sljedećih triju tema:

  1. PRIRODApruža (NATUREprovides): Možete li fotografijom prikazati blagodati koje nam priroda pruža, a koje vi najviše cijenite?
  2. PRIRODAštiti (NATUREprotects): Jeste li zamijetili kako vas priroda koja vas okružuje na selu, u vašem mjestu ili gradu, štiti?
  3. PRIRODAnadahnjuje (NATUREinspires): Možete li uočiti bilo što oko sebe što je nadahnuto prirodom?

 

Pobjednicima u bilo kojoj od gornjih kategorija bit će dodijeljena novčana nagrada. EEA i njezini partneri diljem Europe mogu koristit prispjele radove u promotivne svrhe . Krajnji datum za dostavu fotografija je 15. kolovoza 2017.

Dodatne informacije o prijavi i pravilima natječaja pronaći ćete na: (www.eea.europa.eu/competition)

Upoznajte se s prošlogodišnjim pobjednicima natjecanja u fotografiji Moj grad (My City)” na: (http://www.eea.europa.eu/highlights/milan-uhersky-brod-nicosia-take)

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage