dalje
prethodno
stavke

News

Natječaj za najbolji videofilm: Predstavite svoje „zelene” akcije

Promijenite jezik
News Objavljeno 2017-12-01 Zadnja izmjena 2018-01-03
2 min read
Photo: © Andrei Marin, My City /EEA
Kako ste danas došli na posao ili u školu? Autom, biciklom ili javnim prijevozom? Svakodnevno donosimo odluke koje mogu utjecati na okoliš. Neke od tih odluka odraz su naših svjesnih pokušaja da živimo u čišćem i zdravijem okolišu. Svi građani Europe pozvani su na sudjelovanje u natječaju za najbolji videofilm pod nazivom „I LIVE GREEN”, koji organiziraju Europska agencija za okoliš (EEA) i njezina mreža partnera. Na taj način mogu pokazati svoju kreativnost i predstaviti svoje djelovanje u području očuvanja okoliša. Za najbolje videofilmove predviđene su novčane nagrade

Ono što jedemo i kupujemo, način na koji se krećemo i grijemo svoje domove, kao i mnoge druge velike i male odluke, utječu na naš okoliš i zdravlje. U natječaju za najbolji videofilm pod nazivom „I LIVE GREEN” građani Europe mogu predstaviti svoje „zeleno” djelovanje u kratkim videofilmovima, mogu glasati za najbolje kandidate i potaknuti druge da učine još više.

Iako se ekološki može djelovati u gotovo svim područjima života, natječaj „I LIVE GREEN” usredotočen je na četiri teme:

1. Održiva proizvodnja i potrošnja  hrane

Kvalitetna hrana neophodna je za zdrav život. Međutim, za proizvodnju hrane potrebni su vrijedni resursi, poput zemlje i vode. Svaki put kad bacamo hranu, nepotrebno trošimo i te resurse. Osim toga, pesticidi i umjetna gnojiva mogu utjecati na tlo i podzemne vode. Što činite kako biste smanjili učinke hrane koju jedete na okoliš?

2. Čist zrak

Prilikom mnogih gospodarskih aktivnosti, od prijevoza do poljoprivredne proizvodnje, dolazi do ispuštanja onečišćivača zraka. Međutim, svojim svakodnevnim navikama možemo doprinijeti boljoj kvaliteti zraka i poboljšati vlastito zdravlje i kvalitetu života. Što vi poduzimate kako bi zrak bio čišći?

3. Čista voda

Jezera, rijeke i mora izloženi su brojnim štetnim utjecajima, uključujući one koje su posljedica klimatskih promjena i onečišćenja. U mnogim regijama diljem Europe zalihe podzemnih voda koristimo brže nego što se one mogu obnavljati. To utječe na prirodu i naše zdravlje. Kako možemo doprinijeti očuvanju čistoće vodnih resursa i zaštititi ih od onečišćenja?

4. Smanjenje otpada

Stvari koje kupujemo obično imaju ograničen rok trajanja, ali ne moraju uvijek završiti na odlagalištu otpada. Možete li dati dobar primjer drugima o tome kako se neka stvar može ponovno upotrijebiti, popraviti ili reciklirati?

Informacije o pravilima natječaja i načinu sudjelovanja dostupne su na stranici natječaja I LIVE GREEN.

Vremenski raspored

Početak roka za podnošenje prijava

1. prosinca 2017.

Kraj roka za podnošenja prijava

31. ožujka 2018.

Početak javnog glasanja

1. svibnja 2018.

Kraj javnog glasanja

31. svibnja 2018.

Proglašenje pobjednika     

5. lipnja 2018.

Nagrade

Pobjedniku u svakoj kategoriji (Održiva kvaliteta hrane, Čist zrak, Čista voda, Smanjenje otpada) bit će dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 1 000 EUR. Nagrada publike, koja se dodjeljuje na temelju rezultata internetskog glasanja, iznosi 500 EUR.

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Radnje vezane za dokument