volgende
vorige
items
Waterkwaliteit en -kwantiteit zijn essentieel voor het welzijn

Schoon water is van cruciaal belang voor de natuur en voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Het vormt ook een cruciale hulpbron voor tal van economische sectoren. Als gevolg van overexploitatie en klimaatverandering hebben veel gebieden in Europa steeds meer te maken met waterschaarste. Tegelijkertijd legt vervuiling extra druk op deze eindige hulpbron.

Lees meer

Interview – Op weg naar een Europese samenleving zonder verontreiniging

De Europese Unie heeft het ambitieuze plan opgevat om schadelijke emissies en milieuvervuiling de komende decennia drastisch terug te dringen. Onderdeel daarvan is het onlangs gelanceerde actieplan “Verontreiniging naar nul”, dat erop is gericht lucht-, water- en bodemverontreiniging terug te brengen tot een niveau dat niet langer als schadelijk voor de menselijke gezondheid en het milieu wordt beschouwd. We hebben een gesprek gevoerd met Ian Marnane, EEA-deskundige milieu, gezondheid en welzijn. Hij werkt momenteel aan een verslag van het EEA over nulvervuiling, dat naar verwachting later dit jaar zal worden gepubliceerd.

Lees meer

Gezamenlijke inspanningen voor een betere kennis van het zeevervoer en het milieu

Het Europees Milieuagentschap (EEA) en het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid (EMSA) hebben onlangs het European Maritime Transport Environmental Report (EMTER) gepubliceerd, een gezamenlijke beoordeling van de milieueffecten van het zeevervoer in Europa. We spraken met Stéphane Isoard, Hoofd van de groep Water en Mariene Omgeving bij het EEA, onder wiens leiding het EEA-team aan het rapport werkte.

Lees meer

Zorgen voor schone wateren voor mens en natuur

Water beslaat meer dan 70% van het aardoppervlak en is essentieel voor al het leven op onze planeet. Van al het water van de aarde bevindt 96,5% zich als zout water in de oceanen, terwijl de overige 3,5% zoet water is — meren, rivieren, grondwater en ijs. Goed beheer van deze beperkte en kostbare hulpbron is onontbeerlijk voor het welzijn van de mens en de natuur.

Lees meer

Kwik: een aanhoudende bedreiging van het milieu en de volksgezondheid

Veel mensen denken bij kwik nog steeds aan thermometers en de meesten weten ook wel dat het giftig is. Vanwege die giftigheid wordt kwik in Europa steeds meer verbannen uit producten, maar het is nog steeds in grote hoeveelheden aanwezig in lucht, water, bodem en ecosystemen. Is kwik nog steeds een probleem en wat wordt eraan gedaan? We spraken met Ian Marnane, deskundige bij het EEA op het gebied van duurzaam gebruik van hulpbronnen en industrie.

Lees meer

Naar gezonde en productieve zeeën in Europa en daarbuiten

Het leven in de zeeën, het wereldwijde klimaat, onze economie en ons sociaal welzijn zijn allemaal afhankelijk van gezonde zeeën. Hoewel er enige verbetering zichtbaar is, het blijkt uit onze evaluaties dat we de zeeën in Europa op dit moment nog steeds niet op een duurzame manier gebruiken. Daarnaast staat het mariene milieu ook onder druk door de klimaatverandering en de concurrentie om natuurlijke hulpbronnen. Europese beleidsacties en maatregelen kunnen mogelijk meer effect hebben als ze worden uitgevoerd volgens een op de ecosystemen gebaseerde beheersaanpak en als ze worden ondersteund door een wereldwijd kader voor oceaangovernance.

Lees meer

Water in de stad

Water in de stad

18-12-2012

Door bevolkingsgroei, verstedelijking en economische ontwikkeling neemt overal in Europa de vraag naar zoetwater in stedelijke gebieden toe. Tegelijkertijd zetten klimaatverandering en waterverontreiniging de beschikbaarheid van water voor stadsbewoners nog verder onder druk. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat Europese steden hun bewoners ook in toekomst van schoon zoetwater kunnen voorzien?

Lees meer

Water voor de landbouw

Wij hebben voedsel nodig en schoon zoetwater om dat voedsel te kunnen produceren. In een situatie waarin wij aan de ene kant worden geconfronteerd met een stijgende vraag naar zoetwater voor menselijke activiteiten en aan de andere kant met de gevolgen van klimaatverandering, kost het vooral veel regio's in het zuiden grote moeite om in hun zoetwaterbehoefte te voorzien. Hoe kunnen wij doorgaan met het verbouwen van voedsel zonder dat de natuur omkomt van de dorst? Een efficiënter watergebruik in de landbouw zou zeker helpen.

Lees meer

De Alpen

De Alpen

22-03-2010

Het effect van klimaatverandering in het huidige Europa

Lees meer

Onze waterconsumptie: irrigatielandbouw eist een zware tol

De landbouw eist een steeds zwaardere tol van de waterbronnen in Europa. Er dreigen watertekorten en ecosystemen hebben eronder te lijden. Voor een duurzaam watergebruik moeten landbouwers de juiste prijsstimuli en adequaat advies en bijstand krijgen.

Lees meer

Als de bron opdroogt - Aanpassing aan klimaatverandering en ons water

'Ons water wordt één of twee keer per maand afgesloten, soms wel vaker,' vertelt Barış Tekin in zijn flat in Beşiktaş, een historische wijk van Istanbul, waar hij met zijn vrouw en dochter woont. 'We hebben ongeveer 50 liter water in flessen in onze flat, zodat we kunnen wassen en schoonmaken, voor het geval dat het nodig is. Als we echt voor langere tijd zonder water zitten, dan gaan we naar het huis van mijn vader of naar mijn schoonouders', aldus Barış, docent economie aan de Marmara Universiteit.

Lees meer

Vis op het droge - Zeebeheer in een veranderend klimaat

Een vissersverhaal. In de nacht van 6 oktober 1986 vonden kreeftenvissers uit het Deense stadje Gilleleje, ten noorden van Kopenhagen, hun netten vol Noorse kreeften, terwijl ze op visvangst waren in het Kattegat. Veel van de dieren waren dood of stervende. Bijna de helft had een vreemde kleur.

Lees meer

Permalinks

Documentacties