sonraki
önceki
öğeler

HelpCenter FAQ

PFAS nedir ve sağlığım için neden tehlikelidir?

HelpCenter FAQ

4.700'den fazla kimyasal içeren, perflorlu ve poliflorlu alkil maddeler (PFAS); yaygın olarak kullanılan, insan vücudunda ve çevrede zamanla biriken, insan yapımı kimyasallardan oluşan bir grup maddedir. Bunlar, çevremizde ve vücudumuzda son derece kalıcı oldukları için “sonsuz kimyasallar” olarak da bilinmektedir. Bu maddeler karaciğer hasarı, tiroid hastalığı, obezite, doğurganlık sorunları ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Daha fazla bilgi için Avrupa'da yeni kimyasal riskler - PFAS başlıklı bilgilendirme yazısını inceleyebilirsiniz. 

AB'nin İnsan Biyolojik İzleme Girişimi (HBM4EU) de PFAS üzerinde çalışmaktadır. HBM4EU, Horizon 2020 kapsamında ortak finanse edilen ve 30 ülke, Avrupa Çevre Ajansı ve Avrupa Komisyonu tarafından ortaklaşa yürütülen bir girişimdir. 2017'den 2021'e kadar sürecek olan HBM4EU, kimyasalların güvenli yönetimi konusunda bilgilendirme yapmak ve böylece Avrupa'da insan sağlığını korumak için bilgi sağlanmaktadır. HBM4EU tanıtım videosunu buradan izleyebilir veya kısaca HBM4EU başlıklı projenin kısa bir özetini indirebilirsiniz. 

HBM4EU, Avrupa'da insan biyolojisinin izlenmesini koordine edip teşvik ederek vatandaşların kimyasallara gerçek anlamda maruz kalışına dair daha güçlü kanıtlar sunabilmektedir. Proje ayrıca en güncel bilimsel araçları kullanarak kimyasallara maruz kalmanın insan sağlığı üzerindeki olası etkisi ve insan biyolojik izleme verileri hakkında detaylı yorumlar sunmaktadır. 

HBM4EU kapsamında geliştirilmekte olan PFAS çalışması hakkında daha fazla bilgi için madde web sayfasını ziyaret edin. Bu web sayfasında PFAS'nin hangi ürünlerde kullanıldığını, gruba hangi maddelerin dâhil olduğunu, bunların tehlikeli özelliklerini ve insanlar kaynaklı maruz kalma durumlarını öğrenebilir, HBM4EU'nun geliştirilmekte olan araştırma ile yanıtlayacağı politika sorularını bulabilirsiniz.

Permalinks

Etiketler

kategorileri:
kategorileri: Çevre ve sağlık
Belge İşlemleri