következő
előző
tételek

Waste•smART – kreatív pályázat

Nyelv megváltoztatása
Lap Utolsó módosítás 2023. 03. 22.
4 min read
This page was archived on 2023. 03. 15. with reason: Content is outdated
Képzeld el, mennyi erőforrás, energia és munka szükséges ahhoz, hogy elkészüljenek az általunk megvásárolt élelmiszerek, autók, ruhák, mobiltelefonok és egyéb cikkek! Ha nem használjuk többször, vagy nem hasznosítjuk újra ezeket a termékeket, hulladéklerakókba vagy hulladékégető üzemekbe kerülhetnek. Az Európai Unió polgárai évente átlagosan fél tonna háztartási hulladékot termelnek személyenként. Ez a hulladékmennyiség gazdasági veszteséget jelenthet, valamint a környezetre és az emberek egészségére is károsan hat.
  • Te hogyan látod az elpazarolt élelmiszereket, az építési törmeléket, a hulladéklerakókat? Mi a véleményed a komposztálásról?
  • Hogyan lehetne még jobban csökkenteni, újra felhasználni vagy újrahasznosítani a hulladékokat?
  • Hogyan csökkentheti az újrafelhasználás és az újrahasznosítás az új erőforrások kitermelése iránti igényt?
  • Milyennek szeretnéd látni a jövőben Európa hulladékpolitikáját?

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szeretné, ha Te is megosztanád véleményed a Waste•smART elnevezésű új, kreatív pályázatának keretében.

submissions cartoons

Fejtsd ki gondolataid 2013. szeptember 30-ig egy általad készített fénykép, rajz vagy video segítségével! A pályázat nyertesei pénzjutalomban részesülnek, és minden döntős pályamű alkotója lehetőséget kap arra, hogy alkotását az EEA és partnerei Európa-szerte népszerűsítsék.

Jelentkezés

  1. Készíts egy rövid szöveggel kísért eredeti fényképet (hosszú oldal: >2000px), rövid videót (30–90 másodperc) vagy rajzot (egy kép), és kövesd a pályázati kiírásban szereplő utasításokat.
  2. Töltsd fel a fájlt egy internetes megosztó oldalra (pl. Youtube, Vimeo, Flickr, Shutterfly, Snapfish vagy Photobucket).
  3. Töltsd ki az online jelentkezési lapot, amelyben add meg a képedre vagy videódra mutató linket.

VÁRJUK A PÁLYAMŰVEDET!

Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30., 12.00 (CET). A pályázaton való részvétel ingyenes.

A pályázaton az EEA tagállamainak és a nyugat-balkáni együttműködés országainak állampolgárai indulhatnak. A részvétel feltétele a 18. életév betöltése.

A benyújtott anyagok minden szerzői jogával neked kell rendelkezned. Pályaműved benyújtásával elfogadod a pályázat szabályzatát és feltételeit. A pályázat szabályzata és feltételei 2013. június 1-től elérhetőek.

Mivel előfordulhat, hogy az utolsó pillanatokban sokan szeretnék benyújtani pályázatukat, javasoljuk, hogy a pályázati határidő lejárta előtt minél hamarabb küldd el jelentkezésed!

Ha kérdésed van a pályázattal kapcsolatban, küldj nekünk e-mailt a competitions@eea.europa.eu címre.

Tudj meg többet az európai hulladékokról!

The best way to reduce the environmental impacts of waste is to prevent it in the first place. Storing food well, planning your meals, shopping smart and avoiding excessive packaging are all ways to prevent waste. Many items that we throw away could also be re-used, and others can be recycled for raw materials. Much of the waste we throw away can be recycled. Recycling benefits the environment by diverting waste away from landfills and by providing raw materials for new products. Recycling can also encourage innovation and create jobs. Diverting waste away from landfills prevents pollution that can harm our health and the environment. Reducing, re-using and recycling waste can bring economic gains and secure access to critical raw materials. More jobs at higher income levels are also created by recycling than by landfilling or incinerating waste.

A pályázat részletei

Díjak

Valamennyi kategória (fotó, video, rajz) nyertese 500 euró díjban részesül.

Ezenkívül a 18 és 24 év közöttiek (vagyis az 1989 és 1995 között születettek) bármely kategóriában benyújtott pályaműveiből egy alkotás 500 euró ifjúsági díjban részesül.

A döntőbe jutó alkotások közönségszavazáson is részt vesznek, és szerepelhetnek különböző, az EEA és európai partnerei által a jövőben kiadandó digitális és nyomtatott anyagokban is.

A pályázatra benyújtott alkotások szerzői jogai továbbra is a pályaművek alkotóit illetik meg. Ugyanakkor minden pályázó hozzájárul ahhoz, hogy az EEA a benyújtott pályaműveket – a szerzői jogok tulajdonosának feltüntetésével – környezetvédelmi anyagaiban felhasználja.

A pályaművek kiválasztása

Az EEA kijelöl egy kommunikációs és környezetvédelmi szakemberekből álló előválogató bizottságot, amely a három kategóriában kiválasztja azt a kategóriánként legfeljebb 10 alkotást, amelyet ezután egy külső zsűri elé terjesztenek. Az egyes kategóriák győztes alkotásait egy Európa különböző részeiről érkező környezetvédelmi kommunikációs szakemberekből álló zsűri fogja kiválasztani.

A közönségdíj odaítélése érdekében az előválogató bizottság által a döntőbe juttatott alkotásokra 2013. október 15. és november 15. között lehet szavazni.

A nyerteseket e-mailben értesítjük. Ezért fontos, hogy pontosan add meg az elérhetőségeidet! A nyertesek kihirdetésére 2013 decemberében kerül sor.

A pályázat menete

Jelentkezés kezdete

Jelentkezési határidő

Döntős alkotások kihirdetése

Közönségszavazás elindítása

Közönségszavazás lezárása

Nyertesek kihirdetése

2013. június 1.

2013. szeptember 30.

2013. október 15.

2013. október 15.

2013. november 15.

2013. december 16.

Hivatkozások

Permalinks

Geographic coverage

Tags

Felvéve: waste, public outreach
Dokumentumhoz kapcsolódó lépések