dalje
prethodno
stavke

Waste•smART – kreativni natječaj

Promijenite jezik
Page Zadnja izmjena 2023-03-22
3 min read
This page was archived on 2023-03-15 with reason: Content is outdated
Zamislite sve resurse, energiju i rad koji se upotrijebe za proizvodnju hrane, automobila, odjeće, mobitela i svega što konzumiramo. Ako ih ponovno ne upotrijebimo i recikliramo, oni bi mogli završiti na odlagalištima ili u spalionicama. Svake godine građani EU-a stvore prosječno pola tone kućanskog otpada po osobi. Otpad može biti ekonomski gubitak, a također može negativno utjecati na okoliš, kao i na ljudsko zdravlje.
  • Što vi mislite o rasipanju hrane, građevinskom otpadu, odlagalištima, kompostiranju?
  • Kako možemo na bolji način smanjiti, ponovno upotrijebiti ili reciklirati otpad?
  • Kako ponovna uporaba i recikliranje mogu smanjiti nužnost dobivanja novih resursa?
  • Kako vi želite da izgleda buduća europska politika gospodarenja otpadom?

Europska agencija za okoliš (EEA) poziva vas da razmijenite svoja mišljenja o otpadu u Europi u novom kreativnom natječaju Waste•smART.

submissions cartoons

Izrazite svoje mišljenje do 30. rujna 2013. putem: slika, karikatura ili videozapisa. Pobjednici natječaja dobit će novčanu nagradu, a svi finalisti imaju mogućnost da im Europska agencija za okoliš i njeni partneri promoviraju rad diljem Europe.

Kako sudjelovati?

  1. Snimite ili izradite originalnu fotografiju (po dužoj strani > 2000 px), kratki videozapis (30 – 90 sekundi) ili karikaturu (jedan kadar), s kratkim popratnim tekstom i u skladu sa smjernicama natječajnih pravila.
  2. Prenesite datoteku na mrežnu web-lokaciju za razmjenu, kao što su Youtube, Vimeo, Flickr, Shutterfly, Snapfish ili Photobucket.
  3. Ispunite mrežni obrazac za prijavu te unesite poveznicu do svoje slike ili videozapisa.

PODNESITE SVOJU PRIJAVU

Rok za prijavu: 30. rujna 2013. do 12:00 (srednjoeuropsko vrijeme). Sudjelovanje je besplatno.

Natječaj je otvoren za građane država članica Europskog gospodarskog prostora  i zemalja suradnica zapadnog Balkana. Svi sudionici moraju biti stariji od 18 godina.

Morate imati puna autorska prava na podneseni materijal. Podnošenjem prijave smatra se da prihvaćate natječajna pravila kao i uvjete i odredbe. Natječajna pravila i uvjeti i odredbe bit će objavljeni 1. lipnja 2013.

Kako je uočen velik broj prijava podnesenih u posljednjem trenutku, preporučujemo vam da prijavu podnesete prije krajnjeg roka za prijavu.

Ako imate pitanja o natječaju, pošaljite e-poruku na competitions@eea.europa.eu.

Saznajte više o otpadu u Europi

The best way to reduce the environmental impacts of waste is to prevent it in the first place. Storing food well, planning your meals, shopping smart and avoiding excessive packaging are all ways to prevent waste. Many items that we throw away could also be re-used, and others can be recycled for raw materials. Much of the waste we throw away can be recycled. Recycling benefits the environment by diverting waste away from landfills and by providing raw materials for new products. Recycling can also encourage innovation and create jobs. Diverting waste away from landfills prevents pollution that can harm our health and the environment. Reducing, re-using and recycling waste can bring economic gains and secure access to critical raw materials. More jobs at higher income levels are also created by recycling than by landfilling or incinerating waste.

Detalji natječaja

Nagrade

Pobjednik svake kategorije (fotografija, videozapis, karikatura) bit će nagrađen novčanom nagradom od 500 eura.

Usto će nagrada za mlade od 500 eura biti dodijeljena pobjedničkom radu, koji će biti odabran među radovima koje su dostavile osobe starosne dobi od 18 do 24 godine (rođene kalendarskih godina 1989. – 1995.) za bilo koju od kategorija natječaja.

Svi finalisti bit će kandidirani za nagradu po izboru publike, a isto tako će možda biti predstavljeni u budućim digitalnim i tiskanim materijalima Europske agencije za okoliš i njenih europskih partnera.

Natjecatelji zadržavaju svoja autorska prava na dostavljenim materijalima za ovaj natječaj. Međutim, svaki natjecatelj daje prava Europskoj agenciji za okoliš da dostavljene materijale upotrebljava u svojim priopćenjima za okoliš, priznajući zasluge vlasniku autorskih prava.

Postupak odabira

Europska agencija za okoliš imenovat će odbor za predodabir koji se sastoji od stručnjaka za komunikaciju i okoliš, koji će odabrati najviše 10 finalista za svaku od tri kategorije, koji će onda biti predani vanjskom žiriju. Žiri koji se sastoji od stručnjaka za komunikaciju u području zaštite okoliša iz cijele Europe odredit će pobjednika za svaku kategoriju.

Nagrada po izboru publike dodijelit će se na temelju rezultata otvorenog  javnog glasovanja za najbolji rad finalista, koje će predložiti odbor za predodabir. Glasovanje će se održati  od 15. listopada do 15. studenog 2013.

Pobjednici će biti obaviješteni putem elektroničke pošte. Stoga je od presudne važnosti  da sudionici navedu ispravne podatke za kontakt. Proglašenje pobjednika bit će u prosincu 2013.

Raspored

Prijave otvorene

Prijave zatvorene

Proglašeni finalisti

Javno glasovanje otvoreno

Javno glasovanje zatvoreno

Proglašeni pobjednici

1. lipnja 2013.

30. rujna 2013.

15. listopada 2013.

15. listopada 2013.

15. studenog 2013.

16. prosinca 2013.

Poveznice

Permalinks

Geographic coverage

Tags

Filed under:
Filed under: waste, public outreach
Radnje vezane za dokument