
Clarification No 1 for open call for tenders: 

EEA/CCA/08/002 – Supply of Books, Newspapers and periodicals and related services for 
the European Environment Agency (2 lots)

Question 1

Regarding  Section  6.1  of  the  Tender  Specifications  (TS),  is  an  attested  Companies  Act/ 
Certificate  of  Registration  alone/together  with  other  required  documents,  in  addition  to  the 
Declaration of Exclusion Criteria (Annex 1) sufficient as satisfactory evidence? Is it correct that 
these documents do not need to be notarised (until after an award has been made).

Answer 1

Please note that according to Section 6.1 of the TS (see: p. 6, paragraphs two and three thereof): 

“Tenderers must provide a declaration on their honour, duly signed and dated, stating that they 
are not in any of the situation listed above (see Annex 1). The tender to whom the contract will be  
awarded  must  provide  evidence  confirming  the  declaration  referred  to  in  the  previous  point  
unless this obligation is waived by the contracting authority.” 

Confirmatory evidence is therefore only required if the Agency requests the successful tenderer 
to submit such proof prior to the contract award.   

Question 2

Does the EEA currently use a Library Management System, and if so, which one?

Answer 2

Please be informed that the Agency uses its own Library Management System developed at the 
EEA. It is based on a classification system adapted to cover EEA areas of work. The system's 
search facilities are available to all EEA staff through the EEA Intranet.


