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CLARIFICATION No 2  
 
Reference: EEA/ACC/13/002-ETC/CCA 
 
Title: Open call for proposals for the award of a framework partnership agreement 

concerning the European Topic Centre on Climate change impacts, vulnerability 
and adaptation 2014-2018 (ETC-CCA) 

 

 

Question 1 
 
Within our entity there is a member of the EEA Scientific Committee, therefore, could our entity 
participate in the above mentioned call? If so, I understand that this person could not act as the 
leader of the team, is this correct?  
 
 
Answer 1 
 
In accordance with section 6.3 of the terms of reference and annex 2 thereof, i.e. declaration on 
exclusion criteria, in particular point (g), applicants shall declare on their honour that they have no 
conflict of interest in connection with the framework partnership agreement. In this respect conflict 
of interest could arise in particular as a result of economic interests, political or national affinities, 
family or emotional ties or any relevant connection or shared interest. Therefore, any proposed 
expert or staff members of a consortium partner who is actively engaged in the governance of the 
EEA (for instance as appointed Management Board member or Scientific Committee member) may 
not participate and/or act as team leader or ETC manager. However, this does not rule out the 
participation of the organisation to which that person belongs in the call for proposals.   
 
  
Question 2 
 
In the “terms of reference” document (page 14) it is indicated: “It is essential that team leads are 
form organizations which participate in EIONET”. The above mentioned person is member of 
EIONET, however, the entity is not member of EIONET. Could our entity be the team leader of the 
proposal?  
 

 

Answer 2 

 

Please refer to answer 1 above and answers 7 and 15 in the summary record from the 
information briefing of 22 February 2013 (pages 4 & 6 of 8) which is available on the EEA 
website under the following link: http://www.eea.europa.eu/about-us/tenders/call-for-
proposals/openproposal.html  
 
 
Question 3 
 

According to section 10c of the “terms of reference” document, it is necessary to include a technical 
proposal providing all information requested under “Award criteria” section. Is there any template 
that we must follow? If not, how many pages must have this document? Does the document need to 
comply with any specific requirement (font size, etc.)? 
 

 

http://www.eea.europa.eu/about-us/tenders/call-for-proposals/openproposal.html
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Answer 3 
 

Please bear in mind that your proposal should be self-explanatory and easy to read and understand. 
Its assessment will be based on your descriptions, not taking into account any information elsewhere 
(e.g. websites). There are no limitations; however it is in your interest to keep your proposal concise 
and well structured. You should also bear in mind the environmental considerations highlighted in 
section 7 of the terms of reference. 
 
Maximize your chances: edit your tender tightly, strengthen or eliminate the weak points. Put 
yourself in the position of an evaluator who has only a few hours to assess each proposal. Remind 
yourself again of the award criteria given in the terms of reference. 
 

 
Question 4 
 
In section 10a of the “terms of reference” document it is mentioned that the executive summary 
shall include “For each partner, name and CVs of key experts expected to contribute at least 100 
days/year to the ETC”, but, are these key experts different from the core team? If so, whom the 
term “Key experts” refers to?  
 

 

Answer 4 

 
 Please refer to the summary record and additional information (answer 13 (page 5-6)) from the 
information briefing of 22 February 2013 which is available on the EEA website under the following 
link: http://www.eea.europa.eu/about-us/tenders/call-for-proposals/openproposal.html  

http://www.eea.europa.eu/about-us/tenders/call-for-proposals/openproposal.html

