dalje
prethodno
stavke

Press Release

Nastavak poboljšanja kakvoće europskih voda za kupanje

Promijenite jezik
Press Release Objavljeno 2013-05-21 Zadnja izmjena 2017-10-02
Photo: © Tim Poultney
Devedeset i četiri posto kupališta u Europskoj uniji zadovoljava minimalne standarde kakvoće vode prema godišnjem izvješću o kakvoći vode za kupanje u Europi Europske agencije za okoliš. Kakvoća vode je izvrsna na 78% lokacija, dok gotovo 2% više lokacija ispunjava minimalne zahtjeve u odnosu na prošlogodišnje izvješće.

Od sjevernih fjordova do suptropskih plaža, Europa je bogata mjestima na kojima se možemo rashladiti tijekom ljetnih mjeseci.

Jacqueline McGlade, izvršna direktorica EEA

Ističu se Cipar i Luksemburg čija su sva navedena kupališta postigla izvrsnu kakvoću vode. Osam zemalja ima izvrsne vrijednosti kakvoće iznad prosjeka EU: Malta (97%), Hrvatska (95%), Grčka (93%), Njemačka (88%), Portugal (87%), Italija (85%), Finska (83%) i Španjolska(83%). To je poboljšanje u odnosu na prošlogodišnje rezultate čime se nastavlja pozitivan trend koji traje od početka nadzora vode za kupanje prema Direktivi o vodi za kupanje iz 1990. godine.

Europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik izjavio je: „Ohrabrujuće je vidjeti kako se kakvoća europskih voda za kupanje i dalje poboljšava. No, treba učiniti više kako bi se osiguralo da sve naše vode budu pogodne za kupanje i piće i da naši vodeni ekosustavi budu zdravi. Voda je dragocjen resurs i moramo provesti sve potrebne mjere kako bi se ona u potpunosti zaštitila.“

Jacqueline McGlade, izvršna direktorica EEA, rekla je: „Od sjevernih fjordova do suptropskih plaža, Europa je bogata mjestima na kojima se možemo rashladiti tijekom ljetnih mjeseci. Današnje izvješće pokazuje da je kakvoća vode za kupanje općenito vrlo dobra, ali i dalje postoje neke lokacije na kojima se javlja problem onečišćenja, tako da pozivamo ljude da provjere ocjenu svojeg omiljenog mjesta za kupanje.“

Svake godine Europska agencija za okoliš (EEA) objedinjuje podatke o vodi za kupanje prikupljene od strane lokalnih vlasti na više od 22 000 lokacija diljem 27 zemalja članica Europske unije, u Hrvatskoj i Švicarskoj te mjeri razine bakterija iz kanalizacije i otpada životinjskog podrijetla. Više od dvije trećine lokacija su obalne plaže, dok rijeke i jezera čine ostatak.  

Svako se godišnje izvješće temelji na podacima iz prethodne sezone kupanja, tako da je ovogodišnje izvješće skup podataka prikupljenih tijekom ljeta 2012. Unatoč općem poboljšanju, ovogodišnje izvješće otkriva kako gotovo 2% kupališta na plažama, jezerima i rijekama ima lošu kakvoću vode. Najveći udio neprimjerenih kupališta nalazi se u Belgiji (12%), Nizozemskoj (7%) i Ujedinjenom Kraljevstvu (6%). Neke su od tih plaža morale biti zatvorene tijekom sezone 2012.

Općenito, obalna kupališta postižu visoke rezultate, s više od 95% lokacija u EU koje zadovoljavaju minimalne uvjete i 81% lokacija koje su ocijenjene kao izvrsne. Usporedbe radi, 91% voda za kupanje u jezerima i rijekama postiže rezultate iznad minimalnog praga, a 72% ima izvrsnu kakvoću.  

U nekim se područjima javlja problem prelijevanja oborinskih voda koje nastaje kada se odvodni kanali ne mogu nositi s jakim kišama, iako bolja obrada voda s manje ispusta iz kanalizacijskog sustava u okoliš pridonosi poboljšanju kakvoće vode. Ranih 1990-ih je samo oko 60% lokacija imalo izvrsnu kakvoću vode, dok u ovogodišnjem izvješću izvrsnu kakvoću ima 78% lokacija. Tijekom istog razdoblja, udio lokacija kupališta koja zadovoljavaju barem minimalne standarde porastao je sa 70% na 94%.

Pozadina

Voda za kupanje u Europi treba biti u skladu sa standardima utvrđenim prema Direktivi o vodi za kupanje iz 2006. godine, kojom se prethodni zakoni ažuriraju i pojednostavljuju. Zemlje članice EU moraju provesti ovu direktivu do prosinca 2014. EU objavljuje godišnji sažetak izvješća o kakvoći voda za kupanje na temelju izvješća koje zemlje članice moraju predati prije kraja prethodne godine. U ovogodišnjem je izvješću svih 27 zemalja članica, te Hrvatska i Švicarska, pratilo i izvijestilo o kakvoći vode za kupanje, a većina je to učinila u skladu s novim odredbama. 

Za praćenje kakvoće voda za kupanje laboratoriji analiziraju razine određenih vrsta bakterija, uključujući i crijevne enterokoke i bakteriju Escherichia coli. Ove analize mogu ukazati na prisutnost onečišćenja, ponajprije iz kanalizacije ili otpada životinjskog podrijetla. Lokacije se klasificiraju kao one koje zadovoljavaju obvezne vrijednosti, one koje zadovoljavaju strože smjernice ili lokacije koje ne zadovoljavaju potrebne uvjete. 

Građani mogu saznati informacije o kakvoći vode na svojem omiljenom kupalištu na internetskoj stranici za vodu za kupanje Europske agencije za okoliš (EEA). Stranica korisnicima omogućuje preuzimanje podataka i provjeru interaktivnih karti. Građani mogu prijaviti i stanje vode u svom lokalnom okruženju s pomoću internetske stranice Eye on Earth

Za više informacija:

 

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Radnje vezane za dokument