dalje
prethodno
stavke

News

Pripremite svoje kamere! EEA organizira ZeroWaste PIX – natječaj za najbolju fotografiju 2023.

Promijenite jezik
News Objavljeno 2023-09-12 Zadnja izmjena 2023-09-12
1 min read
Ove godine pozivamo strastvene fotografe iz cijele Europe da u svojoj svakodnevnici zabilježe dobre (održive), i one ne baš dobre ( neodržive), načine proizvodnje i potrošnje, navike i ponašanja. Organizacijom ovogodišnjeg fotografskog natječaja „ZeroWaste PIX”, koji započinje danas, Europska agencija za okoliš (EEA) poziva sve nas da razmislimo o modernom načinu života.

Natječajem ZeroWaste PIX želi se ojačati osviještenost i potaknuti promjene putem fotografija, bez obzira na to radi li se o slici tvornica, odlagališta otpada ili gradskih vrtova, koji okupljaju ljude oko zajedničkih ciljeva. 

Našiproizvodni sustavi i obrasci potrošnjeključni su aspekti našeg gospodarstva i životnih uvjeta. Kao potrošači, zahvaljujući industrijskoj proizvodnji uživamo brojne pogodnosti i koristi u pogledu kvalitete života. Međutim, znamo da se time nanosi golema šteta našem okolišu, a sve više i našem zdravlju i općoj dobrobiti. Zbog postojećih sustava proizvodnje i potrošnje povećava se onečišćenje i neumoljivo crpe resursi, dolazi do degradacije prirode oko nas i gubitka biološke raznolikosti. 

Sudionici mogu prijaviti svoje fotografije u četiri kategorije: 

  • Kružno i pametno 
  • Ekološki način života 
  • Rasipnost u proizvodnji 
  • Potrošačka groznica 

Pobjednik u svakoj kategoriji dobit ćenovčanu nagraduod 1000 EUR. Uz to, bit će dodijeljena i nagrada za najbolju fotografiju u kategorijimladihnatjecatelja kao i nagrada publike, o kojoj će se odlučiti internetskim glasanjem. 

Sudionici mogu dostaviti svoje fotografije do utorka, 3. listopada 2023. Proglašenje pobjednika bit će se 10. studenoga 2023. 

 

Tko može sudjelovati? 

U natječaju mogu sudjelovati građani koji imaju najmanje 18 godina iz 32 zemlje članice Europske agencije za okoliš i šest zemalja suradnica, a to su: 27 država članica EU-a, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska, Turska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija. 

*Ovim se nazivom ne dovode u pitanje stajališta o statusu te je on u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda o Deklaraciji o neovisnosti Kosova.

Više informacija o kategorijama, načinu prijave i pravilima natječaja:

ZeroWaste PIX – natječaj EEA-e za najbolju fotografiju 2023

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Radnje vezane za dokument