dalje
prethodno
stavke

News

Napredak prema nultoj stopi onečišćenja u Europi

Promijenite jezik
News Objavljeno 2020-10-20 Zadnja izmjena 2023-02-10
1 min read
Photo: © Mark Caldon, REDISCOVER Nature/EEA
Što je onečišćenje i kako utječe na nas i okoliš? Europa poduzima mjere u cilju smanjenja onečišćenja, a u okviru Europskog zelenog plana Europska komisija postavila je cilj nulte stope onečišćenja za Europu. U novom, danas objavljenom izvješću Europske agencije za okoliš (EEA), s različitih se stajališta razmatra izazov onečišćenja u Europi te mogućnosti za uklanjanje i prevenciju onečišćenja.

Izvješće naslovljeno EEA Signals 2020 – Towards zero pollution in Europe (EEA Signali 2020 – Prema nultoj stopi onečišćenja u Europi) sadrži pregled tema onečišćenja zraka, vode i tla kao i razmatranja iz drugih perspektiva utemeljena na prethodno objavljenim informacijama i podatcima EEA.

U dokumentu „EEA Signali 2020” razmatraju se različiti oblici onečišćenja i njihovi izvori. U izvješću se predstavljaju mjere za poboljšanje kvalitete zraka radi unapređenja zdravlja ljudi i glavni pritisci na slatkovodna tijela i mora te se govori o tome kako je onečišćenje tla i dalje raširen i rastući problem.

Izvješće sadrži pregled trendova u području industrijskog onečišćenja i načina na koje sintetičke kemikalije i buka iz okoliša utječu na zdravlje u Europi. U intervjuu s Francescom Racioppi, voditeljicom Europskog centra za okoliš i zdravlje pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, detaljnije se razmatraju učinci različitih oblika onečišćenja na zdravlje. Profesor Geert Van Calster sa Sveučilišta u Leuvenu govori o prednostima i nedostatcima načela „onečišćivač plaća”.

Početkom ovog mjeseca Europska komisija pokrenula je plan djelovanja za akcijski plan EU-a „Prema nultoj stopi onečišćenja zraka, vode i tla – izgradnja zdravijeg planeta za zdravije ljude”. U planu djelovanja, koji je otvoren za povratne informacije javnosti do 29. listopada 2020., iznosi se plan EU za postizanje nulte stope onečišćenja boljimpreveniranjem, uklanjanjem i praćenjem onečišćenja te izvješćivanjem o njemu.

Izvješća EEA Signali godišnje su i lako čitljive publikacije koje sadrže kratke članke o ključnim pitanjima u vezi s okolišem i klimom. Nedavno objavljena izvješća EEA Signali odnosila su se na pitanja tla (2019.), vode (2018.) i energije (2017.). 

 

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Topics