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17 November 2014 

Clarification No 1  
 
Reference:   Open call for tenders No EEA/MDI/14/010  
 
Title:    Framework service contract for the GMES Initial 

Operations/Copernicus Land monitoring services – Validation of 
products (2 lots) 

 
 
Question 1 
The call for tender mentions the following in Annex 1, p.7: 
“An independent estimation shall entail as well that:  […] 2. The experts validating the data 
were not involved in the production.”  
 
Could you clarify whether the companies of the experts involved in  the production of the 
GMES land products (ex. Geoland/Geoland2 partners) are eligible in this call? 
 
Can an expert of one company involved formerly in Geoland/Geoland2 take part in the 
validation of the product that was prepared by another Geoland/Geoland2 partner? 
 
Does this statement refer only to individual experts or does it refer to service providing 
companies (involved in the production and/or verification and enhancement of Copernicus 
pan-European Land services) as a whole? 
  
A service provider which was involved in the production of the different products to be 
validated would probably contradict to the first sentence of section 6.3.1.2 (page 6): “The 
purpose of validation is to provide an independent assessment of data quality [...] including 
a neutral check to its initial specifications”. 
 
 
Answer 1 
To participate in this call for tenders and with a view to achieve the objectives of the 
resulting contract as specified in sections 6.2 and 6.3 of the tender specifications, tenderers 
shall indeed not be in a situation of conflict of interest.  
 
To that end, the tender shall provide a clear and comprehensive overview of the service 
providers intended to be involved, with details on their professional qualifications and roles, 
as well as their experience (past and present) with details on the contracts/pro jects they 
perform/have performed. In addition, tenderers shall provide a declaration on their honour 
in accordance with the form attached in annex 2, duly signed and dated, stating inter alia 
that they have no conflict of interest in connection with the contract and that they will 
inform the EEA without delay of any situation considered a conflict of interest or which could 
give rise to a conflict of interest (see annex 2 to the tender specifications, point (g)). 
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Once the contract has been signed, the contractor shall abide by the provisions of Article II.3 
of the framework service contract on the prevention and management of conflict of interest 
(see annex 6 to the tender specifications).  
 
In order to assess the situation with regard to potential conflict of interest, tenderers shall 
be aware that the scope of this call for tenders addresses the full range of Copernicus land 
products/services. With regard to the provision of an independent assessment of various 
aspects of data quality as specified in section 6.3.1.2 of the tender specifications, a situation 
of conflict of interest may exist if a service provider has worked on the production of e.g. 
CORINE Land Cover (CLC), and then does also the validation of CLC.  However, if that same 
service provider would be involved in the validation of Urban Atlas (UA, th at would not 
necessarily constitute a situation of conflict of interest.  The (potential) situation of conflict 
of interest will be considered by reference to the individual experts who were involved in the 
production of the data. 
 
Geoland/Geoland2 are precursors of the GIO land monitoring services.  As there is no overlap 
between Geoland/Geoland2 and GIO land, there should be no conflict of interest for persons 
that have been participating in Geoland/Geoland2.  However, for experts involved in the 
production of one of the GIO land monitoring services portfolio, a conflict of interest could 
potentially arise if that person would get involved in the validation of a service he/she has 
been working on in the GIO land production phase.  Nevertheless such person could be 
eligible for validation of other services in the portfolio, in which he/she has not been involved 
during the production phase.  It is therefore of utmost interest to clearly indicate for which 
products/services in the GIO land portfolio a potential conflict of interest can emerge.  
 
 
Question 2 
We have freelancers working for our company. Can we consider them as "staff" or do we 
have to explicitly add them as subcontractors to a consortium? I wonder if there is a general 
EU procurement rule on that. 
 
Answer 2 
For the purpose of implementation of this contract, freelancers who deliver services  to the 
contractor are in principle to be considered as subcontractors.  
 
Where the service provider is a legal person, he shall provide a document containing a list 
of the professional qualifications of the subcontractor(s) and statement of the means of  
confidentiality when subcontractors are used.  
 
For the purpose of assessing whether the requirements in relatio n to the exclusion criteria 
are met, the tender and each subcontractor must provide a declaration on his/her honour 
(see annex2 to the tender specifications). Furthermore, if the share of the s ervices to be 
provided by the subcontractor exceeds 20% of the total value of the contract,  the sub-
contractor is required to fill out a legal entity form (see annex 3 to the tender specifications) 
accompanied by the requested supporting documents.   
 


