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20 June 2014 
 

 
Clarification No 2  
 
Reference:   Open call for tenders No EEA/MDI/14/005  
 
Title:    IT and GIS consultancy services on implementation of Copernicus Reference 

Data Access (RDA) Component and on supporting EEA in other Copernicus 
related activities (2 lots) 

 
 
Question 1 
1) Do the professional capacity criteria, described in section 10.2.3 apply to all senior and junior 
experts to be provided by the Bidder? 
 
One would expect that work can be distributed in a way that some very specific task s (e.g. related 
to Windows Azure), optimization of relation databases etc .) can be done by specific team 
members, not all. 
 
Is it sufficient, that requirements 3, 5 and 6 are fulfilled only by one senior and one junior expert? 
Or do they all have to fulfill these? 
 
Answer 1 
Pursuant to the requirements in section 10.2.3 of the tender specifications, tenderers are required 
to submit: 

(i) CVs detailing the educational background and professional experience that has to be 
fulfilled for each of the profiles listed [i.e. managerial staff, senior consultants and 
junior consultants, plus additional consultants and specialists ] and  

(ii)  an overview in a cross table of all staff responsible for providing the services.  
In the cross table, the minimum capacity level required for each lot is the sum of all employees’ 
experiences as detailed in the CVs. The requirements shall therefore be fulfilled by at least one 
staff member from each required category.  
 
  
Question 2 
What is the reason to require ESRI rest API and ArcGIS online experience? 
ESRI technology is not mentioned anywhere in the project description. Additionally, one would 
expect that the core EEA services will be build using open -source technology, not mandated by 
specific third parties. 
 
We find this criteria favoring specific software vendor, which is not in line with EU regulations.  
 
Answer 2 
At input and output side, the system requested by this call is fully committed to INSPIRE 
compliance, as well as to mainstream international standards and specifications, such as W3C, 
OGC etc., thus fully respecting EU regulations, and ensuring open standards and specifications to 
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all stakeholders involved in using the system. EEA is using ESRI technology amongst others for its 
internal geospatial infrastructure. 
 
 


