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CLARIFICATION No 2 
 

 
Reference:  Open call for tenders No EEA/ACC/13/003  
 
 
Title:    Framework contract for the provision of Expert assistance in the 

areas of air, climate change, noise and in relation to certain 
economic sectors – 3 lots 

 
Question 1 
 

The cross table of tenderers qualifications for Lot 3 gives 8 areas of expertise that requires 10 years 
of experience across all consultants. Suppose that in one area of expertise our joint experience is 
less than 10 years, would this be a knock-out? Or would we just receive fewer points for the 
respective Award Criterion? 
 

Answer 1 
Please refer to section 10.2.3 of the tender specifications, Technical and professional capacity, 
Human Resources, point (ii), where it is stated that tenders will be assessed on the basis of the 
information they provide complying with the requirements set out in Annex 5 (cross table).  
 
The aggregated amount of years for each area of expertise (across all persons responsible for 
providing the required services) of a minimum of 10 years is a requirement. Tenderers not meeting 
the requirements under the selection criteria will not be evaluated further. 
  
The procedure for the award of the contracts, which will concern only admissible bids, will be carried 
out in three successive stages. The procedure foresees:  
 

(1) To check, on the basis of the exclusion criteria, whether tenderers can take part in the 
tendering procedure; 

(2) To check, in the second stage, on the basis of the selection criteria, the legal, financial, 
economic, technical and professional capacity of each tenderer who has passed the previous 
stage; 

(3) To assess, in the third stage, on the basis of the award criteria, the technical merit and the 
financial value of each tender which has passed the exclusion and selection stages. 

 
 


