următorul
anteriorul
articole

Article

Vehiculele electrice: un pas înainte spre un sistem de mobilitate durabil

Schimba limba
Article Publicată 2016-11-14 Data ultimei modificări 2021-05-11
Photo: © Norsk elbilforening
Societatea modernă depinde de circulația bunurilor și a persoanelor, dar sistemul nostru actual de transport are efecte negative asupra sănătății umane și asupra mediului. Am stat de vorbă cu Magdalena Jóźwicka, coordonatoarea proiectului unui viitor raport privind vehiculele electrice, despre avantajele pentru mediu și provocările utilizării energiei electrice ca alternativă la combustibilii convenționali pentru vehicule.

Ce tipuri de vehicule electrice se utilizează astăzi în Europa?

În prezent există mai multe tipuri diferite. Când vorbim despre autoturisme[MT1] , se poate face distincția între vehiculele electrice care funcționează doar pe baterie – propulsate doar de un motor electric – și diferite tipuri de vehicule hibride reîncărcabile, care au atât un motor electric, cât și unul cu ardere internă.

Există și alte tipuri de vehicule care pot funcționa cu energie electrică. Vedem în trafic din ce în ce mai multe biciclete, camionete și autobuze electrice. În ceea ce privește alte mijloace de transport, avem și locomotive electrice, feriboturi, nave și bărci.

Cât de des întâlnite sunt vehiculele electrice pe teritoriul Europei?

În fiecare an se vând din ce în ce mai multe autoturisme electrice, atât din cele care funcționează exclusiv cu acumulator, cât și hibride reîncărcabile. Anul trecut, în UE s-au vândut aproximativ 150 000 de vehicule electrice noi. Deși vânzările înregistrează o creștere procentuală rapidă, vehiculele electrice au încă o pondere mică în totalul vânzărilor, doar 1,2 % în 2015. Și estimăm că numai 0,15 % din vehiculele aflate în circulație sunt electrice. Altfel spus, doar unul din 700 de autoturisme. O țară care merită menționată este Norvegia, care conduce în topul vânzărilor de vehicule electrice. Anul trecut, în Norvegia s-au vândut 34 000 de vehicule electrice noi, adică una din cinci mașini noi.

Care este politica europeană în domeniul vehiculelor electrice?

UE s-a angajat să își decarbonizeze sistemul de transport și să sprijine soluțiile alternative la tehnologiile convenționale bazate pe motoare cu ardere internă și pe combustibili clasici. Vehiculele electrice reprezintă doar un element al acestui angajament. Unele politici încurajează dezvoltarea de combustibili și energie electrică produse din resurse regenerabile, în timp ce altele vizează infrastructura necesară pentru vehiculele electrice, de exemplu înființarea de puncte de încărcare pe tot teritoriul Europei. Există acte legislative specifice care stabilesc obiective legate de cantitatea de dioxid de carbon (CO2) pe care o pot emite vehiculele noi pe kilometru. Aceste obiective au ajutat la stimularea producției de vehicule cu nivel redus de emisii, inclusiv de automobile electrice.

De ce este important să se includă vehicule electrice în parcul auto?

Utilizarea combustibililor fosili în transporturi dăunează calității aerului pe plan local și climei. Aceasta se întâmplă datorită gazelor de eșapament care conțin emisii de CO2 și de poluanți atmosferici dăunători, precum oxizii de azot și particulele în suspensie. De asemenea, traficul rutier este de departe principala sursă de zgomot în întreaga Europă. În mod evident, integrarea vehiculelor electrice în parcul auto poate să reducă semnificativ nivelul general al emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și poluarea atmosferică, în special dacă energia electrică provine din surse regenerabile. Dar chiar și atunci când ea este produsă din combustibili fosili, mediul urban poate beneficia totuși de trecerea la vehiculele electrice dacă avem în vedere reducerea poluării atmosferice și a nivelului de zgomot pe plan local.

De ce vehiculele electrice sunt mai răspândite în unele țări decât în altele?

Aproape toate țările întreprind acțiuni pentru promovarea vehiculelor electrice, dar relativ puține țări au reușit să ajungă la creșteri importante ale vânzărilor. De exemplu, nouăzeci la sută dintre vehiculele electrice noi au fost vândute în doar șase state membre ale UE în 2015 – Danemarca, Franța, Germania, Suedia, Olanda și Regatul Unit.  Norvegia, menționată anterior, este un deschizător de drumuri în acest domeniu și un bun exemplu de țară care folosește un pachet complet de stimulente. Una dintre cele mai eficace măsuri pare să fie acordarea de subvenții la achiziție, care aduc prețul vehiculelor electrice la un nivel similar cu al celor convenționale. Alte stimulente vizează reducerea costului deținerii unor astfel de vehicule, de exemplu o reducere a impozitului anual sau încărcare gratuită, parcare gratuită sau prevederea de benzi de circulație speciale destinate vehiculelor electrice.

Care sunt provocările cu care ne vom confrunta în viitor?

Pentru o adoptare pe scară mai largă de către consumatori a conceptului de electromobilitatesunt necesare îmbunătățiri tehnologice, sub mai multe aspecte.  De exemplu, autonomia trebuie să fie mai mare, iar încărcarea mai rapidă. În prezent, încărcarea unui vehicul pentru un traseu de 100 km durează 20-30 de minute la stațiile cele mai rapide. De asemenea, este nevoie de o îmbunătățire a infrastructurii, astfel încât punctele de încărcare să devină la fel de numeroase ca stațiile de alimentare cu combustibil convențional, iar capacitatea de producere a energiei din surse regenerabile să fie extinsă pentru a profita pe deplin de beneficiile electromobilității. Un alt aspect este legat de prețul vehiculelor electrice, acestea fiind mai scumpe decât cele convenționale.

Este important de reținut și faptul că simpla înlocuire a vehiculelor convenționale cu cele electrice nu va rezolva multe dintre problemele asociate transportului. Deși vehiculele electrice pot contribui la reducerea emisiilor de GES, a poluării atmosferice și a zgomotului, ele nu rezolvă alte probleme, cum ar fi congestionarea traficului sau deficitul de infrastructură rutieră și de spații de parcare. Pentru ca transportul să devină un sector cu dezvoltare cu adevărat durabilă, noi, ca societate, trebuie să ne regândim întregul sistem de mobilitate, căutând soluții inovatoare pentru reducerea dependenței de vehicule. Astfel de soluții pot fi: folosirea sistemelor de utilizare în comun a automobilelor, dezvoltarea unei infrastructuri mai bune pentru transportul public și utilizarea mai intensă a modurilor de transport cu emisii scăzute sau fără emisii de dioxid de carbon.

Ce acțiuni întreprinde AEM cu privire la vehiculele electrice?

Privind în perspectivă, în această toamnă vom publica două documente referitoare la vehiculele electrice: un ghid care sintetizează situația actuală a cunoștințelor despre vehiculele electrice din Europa, precum și o scurtă informare anticipativă privind unele dintre efectele potențiale asupra sistemului energetic și a mediului în cazul adoptării ipotetice a vehiculelor electrice pe scară largă până în anul 2050.

 

Magdalena Jóźwicka


 [MT1]„vehicule de pasageri”?

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage