următorul
anteriorul
articole

Press Release

Calitatea apei din majoritatea zonelor pentru scăldat din Europa este excelentă

Schimba limba
Press Release Publicată 2014-05-23 Data ultimei modificări 2016-06-03
În 2013, calitatea apei mării, a râurilor și a lacurilor din Europa a fost în general foarte bună, în contextul în care peste 95 % din aceste zone au îndeplinit cerințele minime în materie. Din datele prezentate rezultă că gradul de calitate a apelor costiere a fost ușor mai ridicat decât în cazul apelor pentru scăldat interioare.

Calitatea apei pentru scăldat din Europa s-a îmbunătățit în ultimele două decenii – cantitățile de ape uzate care sunt deversate direct în corpurile de apă nu mai sunt atât de mari.

Hans Bruyninckx, director executiv în cadrul AEM

Toate zonele pentru scăldat din Cipru și Luxemburg au fost considerate ca având o calitate a apei "excelentă". Aceste țări au fost urmate de Malta (99 % din zonele pentru scăldat au obținut calificativul "excelent"), Croația (95 %) și Grecia (93 %). La polul opus, printre statele membre ale UE cu cea mai mare pondere de zone pentru scăldat cu un grad calitativ "slab" al apei s-au numărat Estonia (6 %), Țările de Jos (5 %), Belgia (4 %), Franța (3 %), Spania (3 %) și Irlanda (3 %).

Raportul anual privind calitatea apei pentru scăldat, elaborat de Agenția Europeană de Mediu (AEM), conține informații cu privire la calitatea apei din 22 000 de zone pentru scăldat din UE, Elveția și, pentru prima oară, din Albania. Pe lângă acest raport, AEM a publicat o hartă interactivă care arată situația fiecărei zone pentru scăldat în 2013.

Dl Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: "Calitatea apelor pentru scăldat din Europa continuă să se afle la un standard înalt și acesta este un lucru bun, însă nu ne putem permite să ne mulțumim cu situația actuală atunci când e vorba de o resursă atât de prețioasă ca apa. Trebuie să continuăm să ne asigurăm că apa potabilă și apa pentru scăldat, precum și ecosistemele acvatice europene sunt protejate pe deplin."

Hans Bruyninckx, director executiv în cadrul AEM, a declarat: "Calitatea apei pentru scăldat din Europa s-a îmbunătățit în ultimele două decenii – cantitățile de ape uzate care sunt deversate direct în corpurile de apă nu mai sunt atât de mari. Provocarea actuală provine din nivelurile de poluare pe termen scurt, în timpul ploilor torențiale și al inundațiilor. Acestea pot duce la revărsarea sistemelor de canalizare și la contaminarea apei râurilor și a mărilor cu bacteriile fecale provenite din terenurile agricole."

Autoritățile locale monitorizează eșantioanele în zonele locale, acestea fiind prelevate primăvara și pe durata sezonului de scăldat. Calitatea apelor pentru scăldat poate fi clasificată ca fiind "excelentă", "bună", "suficient de bună" sau "slabă". Acordarea acestor calificative se bazează pe nivelurile a două tipuri de bacterii care indică prezența unei poluări determinate de apele uzate sau de animale. Aceste bacterii pot cauza boli (vomă și diaree) în caz de înghițire.

Calificativele privind calitatea apei pentru scăldat nu țin cont de prezența deșeurilor, de poluare sau de alte aspecte dăunătoare mediului natural. Chiar dacă cele mai multe zone pentru scăldat sunt suficient de curate pentru a proteja sănătatea umană, multe dintre ecosistemele corpurilor de apă din Europa se află într-o stare îngrijorătoare. Acest lucru este evident în ceea ce privește mările din Europa: conform unei evaluări recente, ecosistemele marine europene sunt amenințate de schimbările climatice, de poluare, de pescuitul excesiv și de acidificare. Se preconizează că multe dintre aceste presiuni vor crește.

Apa pentru scăldat: principalele concluzii

  • În peste 95 % din zonele pentru scăldat au fost respectate cerințele minime de calitate a apei, iar în 83 % din aceste zone au fost îndeplinite cerințe mai stricte, acestea obținând calificativul "excelent". Proporția zonelor pentru scăldat cu un nivel slab al calității apei a fost de doar 2 %.
  • Proporția zonelor în care au fost respectate cerințele minime în 2013 a fost aproximativ la același nivel ca în 2012. Cu toate acestea, proporția zonelor pentru scăldat care au obținut calificativul "excelent" a crescut de la 79 %, în 2012, la 83 % , în 2013.
  • În zonele costiere calitatea apei a fost ușor mai bună, 85 % din aceste zone obținând calificativul "excelent". Toate zonele costiere din Slovenia și Cipru au fost clasificate ca fiind excelente.
  • Calitatea apei interioare pentru scăldat pare să se fi situat cu puțin sub nivelul mediu. Luxemburgul a fost singura țară care a primit calificativul "excelent" pentru toate zonele interioare pentru scăldat, fiind urmată îndeaproape de Danemarca, unde 94 % din aceste zone au fost considerate "excelente". În Germania, 92 % din cele aproximativ 2 000 de zone interioare pentru scăldat au obținut calificativul "excelent" în ceea ce privește calitatea apei.

Pentru mai multe informații:

 

Permalinks

Geographic coverage

Temporal coverage

Topics

Acţiuni asupra documentului