următorul
anteriorul
articole

Press Release

Biodiversitatea, schimbările climatice şi dumneavoastră

Schimba limba
Press Release Publicată 2010-03-18 Data ultimei modificări 2017-05-08
Semnale de mediu AEM 2010: poveşti despre oameni şi mediul în care trăiesc

Ne bazăm pe bogăţia vieţii pe această planetă pentru hrană, adăpost şi acele nevoi esenţiale, precum aerul curat. Facem parte din această diversitate şi nu putem trăi fără ea. Oamenii obişnuiţi prezentaţi în Semnale de mediu observă modul în care schimbările mediului în care trăiesc afectează nu doar viaţa animalelor şi a plantelor, dar şi propriul lor mod şi stil de viaţă.

Prof. Jacqueline McGlade, directorul executiv al AEM

Semnale de mediu AEM 2010 cuprinde şase poveşti despre oameni şi problemele de mediu cu care aceştia se confruntă în prezent. Aceşti „martori oculari” vă invită într-o călătorie în locuri atât familiare, cât şi îndepărtate, aruncând totodată încă o privire asupra pilonilor principali ai vieţii pe pământ  — apa, solul şi aerul. Deşi observaţiile lor au un caracter personal şi local, problemele cu care aceşti oameni se confruntă sunt comune şi globale.

Acestea nu sunt simple anecdote. Înţelepciunea oamenilor obişnuiţi, precum vânătorii, agricultorii, drumeţii sau pasionaţii de sport reprezintă o resursă încă neexploatată de informaţii care vin în completarea cercetărilor noastre şi a imaginilor pe care le obţinem prin satelit. Aceşti oameni au un limbaj simplu. Ei sunt uşor de ascultat.

„Ne bazăm pe bogăţia vieţii pe această planetă pentru hrană, adăpost şi acele nevoi esenţiale, precum aerul curat. Facem parte din această diversitate şi nu putem trăi fără ea. Oamenii obişnuiţi prezentaţi în Semnale de mediu observă modul în care schimbările mediului în care trăiesc afectează nu doar viaţa animalelor şi a plantelor, dar şi propriul lor mod şi stil de viaţă”, spune prof. Jacqueline McGlade, directorul executiv al AEM.

Biodiversitatea şi schimbările climatice reprezintă teme centrale, iar poveştile vor fi relevante pe parcursul întregului an 2010 – declarat de Organizaţia Naţiunilor Unite Anul internaţional al biodiversităţii – în mod deosebit la 22 mai, Ziua internaţională a diversităţii biologice.

În aceste poveşti puteţi urma cursul apei din vârfurile Munţilor Alpi până pe străzile Vienei şi veţi descoperi că schimbările climatice afectează un vechi ciclu al apei în munţi, cu repercusiuni asupra mai multor zeci de milioane de europeni. Ascultaţi cum descrie un ghid, un om care a crescut la munte, modul în care se modifică însăşi structura rocilor odată cu creşterea temperaturilor şi diminuarea miezului îngheţat.

Îi puteţi cunoaşte pe păstorii de reni din vasta regiune arctică unde iernile nu mai sunt reci în mod constant. Puteţi călători la Marea Egee, pentru a-i asculta pe localnici, precum Saim Erol — care pescuieşte în zonă de 20 de ani — cum descrie schimbările. Ce faceţi când scoateţi încă un peşte din apă? De unde a venit? Când nu îl va cumpăra nimeni, va avea vreo valoare?

Publicaţia Semnale de mediu 2010 va fi lansată miercuri, 24 martie 2010 de către ministrul spaniol al mediului, afacerilor rurale şi marine, Elena Espinosa, şi de către directorul executiv al AEM, Jacqueline McGlade. Evenimentul de la Madrid va coincide cu lansarea unei pagini de internet a Semnalelor de mediu: eea.europa.eu/signals

Note către redactor

Detalii privind lansarea: Madrid, Spania

Data: miercuri, 24 martie 2010

Locul: Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino

Ora: 12:00

Ce este publicaţia Semnale de mediu?

Semnale de mediu, publicată în toate cele 26 de limbi ale AEM, adoptă o abordare bazată pe poveşti locale pentru a ne ajuta să comunicăm mai bine cu populaţia diversă a Europei.

Poveştile locale conţinute în Semnale de mediu pot fi reutilizate, gratuit, în variantă tipărită sau online. Vă rugăm să menţionaţi sursa AEM şi să îndrumaţi cititorii care doresc mai multe informaţii către: eea.europa.eu/signals

Informaţii de contact

Contact pentru anchete media:

Iben Stanhardt

Ofiţer de presă

E-mail: iben.stanhardt@eea.europa.eu

Telefon: +45 3336 7168

Telefon mobil: +45 2336 1381

 


Permalinks

Geographic coverage

Acţiuni asupra documentului